1359


 
AcasaAcasa  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi
 

 Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş

In jos 
AutorMesaj
Adrian
Admin


Numarul mesajelor : 74
Varsta : 36
Localizare : Moldova
Data de inscriere : 18/10/2008

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Empty
MesajSubiect: Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş   Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Icon_minitime1Sam Noi 06, 2010 2:47 pm

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş, a fost descoperit neprofanat în 1920, în naosul bisericii, o dată cu renovarea acesteia. Descoperirea aparţine istoricului Virgil Drăghiceanu, sub supravegherea căruia s-au efectuat săpăturile. Mormântul conţinea resturile umane ale unui personaj domnesc, datat în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Au fost avansate mai multe ipoteze asupra identităţii acestuia, cele mai vehiculate nume fiind cele ale lui Basarab I, Vladislav Vlaicu şi Radu I.

Piatra de mormânt este paralelipipedică, din calcar de Albeşti, iar pe ea se află în relief personajul înmormântat, purtând o mantie lungă cu guler franjurat pe umeri. Actual, ea se află în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, la fel ca şi nasturii şi paftaua.

Alături în naos au mai fost găsite două morminte domneşti. Primul, în mijloc, ar putea fi al lui Vladislav Vlaicu, dacă interpretarea inscripţiei şterse de pe piatra de mormânt, din care au mai rămas doar câteva litere (la şi is, deci posibil Vladislav), este corectă. Cel de-al doilea a fost atribuit cronologic lui Dan I. Personajul din interior mai purta dintre podoabe doar diadema de pe cap.

Tot aici se mai păstrează mormântul prinţului Vladislav, fiul lui Radu I, mort la 15 - 18 ani şi cel al prinţului Voislav, fiul lui Nicolae Alexandru, mort în ianuarie [1366].

Piatra de mormânt
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 2739801b7d98

Descrierea personajului princiar găsit în mormânt

La deschiderea mormântului, personajul domnesc a fost găsit acoperit cu un giulgiu de mătase mult deteriorat.
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 31cb8c2b115f
Personajul poartă o tunică purpurie lungă până la jumătatea femurului şi strânsă pe trup. Tunica este cusută cu fir şi decorată cu mărgăritare, în special la mâneci (manşete şi coate), şi este închisă în faţă cu 30 de nasturi de aur smălţuiţi cu verde astfel încât pe bumb să înfăţişeze stema dinastiei Basarabilor: scut despicat, fasciat în jumătatea dreaptă în opt zone care alternează aur-verde. Circa 20 de nasturi similari decorau şi antebraţele mânecilor. Peste mijloc, personajul este încins cu o centură de piele căptuşită cu catifea, ornată cu fir şi mărgăritare dispuse în romburi, având steluţe de aur la colţuri, centură care se închide printr-o pafta din aur atent lucrată. Paftaua reprezintă un castel în miniatură în centrul căruia se află o lebădă cu cap de femeie.

Sub tunică se afla o vestă din care nu s-au mai păstrat decât bordurile de la gât, mâneci şi din faţă, bogat ornate cu mărgăritare. Din cămaşă a mai rămas doar dantela de la guler, din mătase şi fir, realizată în tehnica „pointe de Venise”.

Pantalonii şi încălţămintea nu s-au păstrat, însă e probabil ca acestea din urmă să fi avut vârfuri ascuţite şi lungi, după moda vremii.

Pe cap, personajul poartă o diademă de fir decorată cu mărgăritare, care alunecase şi, când a fost descoperit mormântul, ajunsese sub bărbie.

Mâinile erau prinse pe piept cu o legătură ornată cu mărgăritare care formau crucea patriarhală şi erau acoperite cu mănuşi decorate cu aceleaşi pietre preţioase. În degete au fost găsite patru inele din aur şi pietre preţioase, purtând mai multe inscripţii săpate pe verigă. Prima dintre acestea este „Ave, Maria, gracia plena Dominus te[cum]” (adică „te salut, Marie, cea plină de har, Domnul e cu tine”), iar cea de-a doua este „† Iesus autem, transiens per medi[um illorum, ibat]” (adică „† Iar Iisus, trecând prin mijlocul lor, mergea”) — versetul 4:30 din Evanghelia lui Luca.

Concluzia asupra inventarului acestui mormânt, aşa cum o expune istoricul Constantin C. Giurescu, este că „voievodul de la Argeş, aşa cum ni-l arată veşmintele şi podoabele sale, putea sta alături de cei mai străluciţi monarhi ai Europei contemporane. N-a fost atunci, în veacul al XIV-lea, la curtea voievozilor noştri, o viaţă umilă, modestă, de ţărani păstori şi plugari, aşa cum s-a crezut, plecându-se de la idei preconcepute, atâta vreme, ci tot fastul şi strălucirea unei societăţi de nobili, de boieri cu proprietăţi întinse şi cu legături puternice atât cu feudalii dinastiei angevine, cât şi cu Bizanţul şi imitatorii acestuia din urmă, cu «ţarii» sârbi şi bulgari”.

Actual, mormântul se păstrează deschis, iar personajul este învelit în giulgiu alb de mătase.
Sus In jos
http://moldodava.forumz.ro
Adrian
Admin


Numarul mesajelor : 74
Varsta : 36
Localizare : Moldova
Data de inscriere : 18/10/2008

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Empty
MesajSubiect: Re: Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş   Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Icon_minitime1Sam Noi 06, 2010 2:52 pm

Piatră de mormânt (gisant) a unui Basarab

Deţinător: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 131515
Tip: Gisant
Titlu: Piatră de mormânt (gisant) a unui Basarab
Scoală: medievală
Material: calcar
Tehnică: cioplire
Dimensiuni: L = 1430 mm; LA = 780 mm; I = 280 mm
Datare: sec. XIV
Loc de descoperire: jud. Argeş, Biserica Domnească - Curtea de Argeş
Fişă întocmită de: Păunescu, Anca
Ordin de clasare: 2785 din 21.08.2003 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 10aa9f007d68

Descriere
Piatra de mormânt de formă paralelipipedică, pe una din suprafete se află în relief, un personaj culcat, îmbrăcat de ceremonie cu o mantie lungă si un guler cu franjuri pe umeri. Face parte din categoria pietrelor funerare cu personaje sculptate in relief (gisant). Se presupune că a aparţinut voievodului Radu I, (1377-1386). Mormântul s-a aflat in naosul Bisericii domnesti de la Curtea de Arges. Lucrată din calcar de Albeşti.

Pafta în formă de castel medieval

Deţinător: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 101908
Tip: Pafta
Titlu: Pafta în formă de castel medieval
Scoală: şcoala medievală
Material: aur
Greutate: 269,38 g
Datare: a doua jum. a sec. al XIV-lea
Loc de descoperire: jud. ARGEŞ, Curtea de Argeş, Biserica Domnească
Fişă întocmită de: Diaconescu, Virginia
Ordin de clasare: 2021 din 19.01.2006 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 0c1bd5186e46

Descriere
Închizătoare de centură concepută ca un complex de arhitectură gotică, respectiv o poartă a unei cetăţi care se deschide în zidul unei incinte. Piesa se compune din trei părţi turnate şi articulate prin charniere. Primele două le reprezintă turnurile laterale de formă hexagonală care au câte două metereze pe fiecare latură. Prinderea paftalei de centură se realiza prin intermediul unor plăci tăiate în acoladă şi fiecare prevăzute cu două nituri. Partea centrală este reprezentată de turnul porţii, clădirile cu balconaşe, vrejul de sub punte şi portalul sub care a fost fixată pe un fond de email albastru o lebădă cu cap de femeie. Turnurile laterale şi turnul poartă sunt reprezentate pe acelaşi plan plan, ultimul având faţada decorată cu două registruri de arcaturi şi de crenelurile drumului de strajă. Terasa turnului-donjon este supraînălţată cu un portic cu deschideri în potcoavă, al cărui acoperiş în patru pante are coama decorată cu fleuroni. Partea centrală este redată printr-un portal prevăzut cu arhivoltă ce are extradosul în acoladă decorat în croşete şi fleuroni. Intradosul este alcătuit printr-un decor trilobat. Sub portal se află un ornament vegetal realizat din vrejuri volute şi motivul florii de crin. În interiorul portalului într0o zonă cu email închis se află o lebădă cu cap de femeie turnată în argint. Flancând turnul-poartă şi redate în perspectivă apar câte două clădiri cu etaj la care au fost sugerate elemente de arhitectură. Pe două trunchiuri de piramidă inversate, susţinute de câte o coloană au fost reprezentate două personaje, un cavaler şi o domniţă redate din profil.

Nasture

Deţinător: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 102052
Tip: Nasture
Titlu: Nasture
Scoală: şcoala medievală
Material: argint
Greutate: 1,74 g
Datare: a doua jum. a sec. al XIV-lea
Loc de descoperire: jud. ARGEŞ, Curtea de Argeş, Biserica Domnească
Fişă întocmită de: Diaconescu, Virginia
Ordin de clasare: 2021 din 19.01.2006 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 1d01926bfe52Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 07cec83f0c90
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Ce46cf5e80e0Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 8b7ce417bb5d

Descriere
Nasture în formă de disc, pe suprafaţa plană un scut franţuzesc despicat, cu primul cartier fasciat, iar al doilea plin. Toată suprafaţa discului, mai puţin scutul, acoperită cu email verde. Pe partea bombată, spre interior, sudată veriga de prindere.

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 5a0c54242f52
Descriere
Nasturele are formă emisferică. Pe suprafaţa plană, într-un câmp iniţial acoperit cu email, se află reprezentată în relief litera R. Reversul este uşor bombat cu anou de prindere.

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 67fca91f676b
Descriere
Nasturele are formă emisferică. Pe suprafaţa plană, într-un câmp iniţial acoperit cu email, se află reprezentată în relief litera O. Reversul este uşor bombat cu anou de prindere.

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 56b8bfd42991
Descriere
Nasturele are formă emisferică. Pe suprafaţa plană, într-un câmp iniţial acoperit cu email, se află reprezentată în relief litera I. Reversul este uşor bombat cu anou de prindere.
Sus In jos
http://moldodava.forumz.ro
Adrian
Admin


Numarul mesajelor : 74
Varsta : 36
Localizare : Moldova
Data de inscriere : 18/10/2008

Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Empty
MesajSubiect: Re: Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş   Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Icon_minitime1Sam Noi 06, 2010 2:53 pm

Inel

Deţinător: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 101915
Tip: inel
Titlu: Inel
Scoală: şcoala medievală
Material: aur
Dimensiuni: D montură = 15 mm
Greutate: 9,12 g
Datare: a doua jum. a sec. al XIV-lea
Loc de descoperire: jud. ARGEŞ, Curtea de Argeş, Biserica Domnească
Fişă întocmită de: Diaconescu, Virginia
Ordin de clasare: 2021 din 19.01.2006 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 217a76f171ae

Descriere
Verigă cu secţiunea trapezoidală lărgită către montură, turnată odată cu chatonul. Pe latura exterioară a verigii inscripţie în limba latină cu majuscule gotice. La începutul inscripţiei o cruce Lancré", cuvintele despărţite de câte o rozetă. Celelalte două laturi exterioare oblice ornamentate cu romburi niellate. De o parte şi de alta a monturii câte un câmp trapezoidal cu o floare înscrisă într-o stea cu opt colţuri. Într-o parte o mică inscripţie: AL-MA. Chatonul oval cu margine lată şi o şănţuire accentuată, poartă o piatră antică (rubin?), azi ciobită, pe care este gravat un bust de bărbat cu cunună de lauri. Marginea monturii decorată cu ornamente vegetale niellate. Inscripţie în limba latină: IESUS AUTEM TRANSIENS PER MEDI (UM ILORUM IBAT)

Deţinător: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 101914
Tip: inel
Titlu: Inel
Scoală: şcoala medievală
Material: aur
Dimensiuni: 1 diamant negru cca. 0,15 ct
Greutate: 8,45 g
Datare: a doua jum. a sec. al XIV-lea
Loc de descoperire: jud. ARGEŞ, Curtea de Argeş, Biserica Domnească
Fişă întocmită de: Diaconescu, Virginia
Ordin de clasare: 2021 din 19.01.2006 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş 000cf4647db2
Descriere
Verigă cu secţiune dreptunghiulară, subţiată către interior. Pe faţa exterioară inscripţie pe fond niello cu majuscule latine. La începutul inscripţiei apare o cruce cu braţele egale, iar între cuvinte se găsesc câte două puncte dispuse vertical. Chatonul în formă de trunchi de piramidă, cuprinde un diamant negru. De o parte şi de alta a monturii, veriga se lăţeşte şi prezintă două adâncituri. Inscripţie în limba latină: AVE MARIA GRACIA PLENA DOMINUS TE (CUM).

Deţinător: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 101913
Tip: inel
Titlu: Inel
Scoală: şcoala medievală
Material: argint
Dimensiuni: 1 diamant negru cca. 0,40 ct
Greutate: 14,75 g
Datare: a doua jum. a sec. al XIV-lea
Loc de descoperire: jud. ARGEŞ, Curtea de Argeş, Biserica Domnească
Fişă întocmită de: Diaconescu, Virginia
Ordin de clasare: 2021 din 19.01.2006 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş D607c101357e
Descriere
Verigă semicirculară în secţiune, pe faţa exterioară o inscripţie în relief, redată cu majuscule gotice. Un diamant negru montat într-un chaton în formă de trunchi de piramidă; flancat lateral de doi lei afrontaţi cu capetele întoarse spre dreapta şi spre stânga şi cu una din labe pe montura cu diamant. Inscripţia: HILF + GOTH

Deţinătorul: Muzeul Naţional de Istorie a României - Bucureşti
Nr. inventar: 101845
Tip: Inel
Titlu: Inel
Scoală: şcoala medievală
Material: aur
Dimensiuni: D montură = 18,4 mm, 1 calcedonie cca. 1,5 ct, 6 perle cca. 2,4 ct
Greutate: 7,86 g
Datare: a doua jum. a sec. al XIV-lea
Loc de descoperire: jud. ARGEŞ, Curtea de Argeş, Biserica Domnească
Fişă întocmită de: Diaconescu, Virginia
Ordin de clasare: 2021 din 19.01.2006 - Tezaur
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Bad96e9cb9fa
Descriere
Inel cu verigă de secţiune triunghiulară, neornamentată. Montura sudată pe verigă, având forma unei flori cu şase petale rotunjite, în care se află şase perle fixate cu nituri de aur. În mijlocul monturii, în acelaşi tip de casetă o agată ovală.
Sus In jos
http://moldodava.forumz.ro
Continut sponsorizat
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Empty
MesajSubiect: Re: Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş   Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş Icon_minitime1

Sus In jos
 
Mormântul princiar din Biserica Domnească, Curtea de Argeş
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
1359 :: Biblioteca :: Arhiologie-
Mergi direct la: