1359


 
AcasaAcasa  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi
 

 Biserica Arbore (judetul Suceava)

In jos 
AutorMesaj
Adrian
Admin


Numarul mesajelor : 74
Varsta : 36
Localizare : Moldova
Data de inscriere : 18/10/2008

Biserica Arbore (judetul Suceava) Empty
MesajSubiect: Biserica Arbore (judetul Suceava)   Biserica Arbore (judetul Suceava) Icon_minitime1Sam Noi 06, 2010 5:12 pm

Biserica Arbore

Biserica Arbore este o biserică pictată exterior din comuna Arbore (județul Suceava) cu hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, ctitorită în anul 1503 de Hatmanul Luca Arbore, pe malul râului Solca din Bucovina.
Biserica pictată este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Istoric

În anul 1503, Luca Arbore - boier și "Portar" al Sucevei pe vremea lui Ștefan cel Mare - a înălțat un paraclis la curtea sa din comuna care-i poartă numele, situată pe valea râului Solca în Bucovina. Din întregul complex, astăzi mai există doar biserica; curtea boierescă a fost distrusă de un incendiu în secolul al XIX-lea. Biserica poartă placa comemorativă dedicată Sf.Ioan Botezătorul.

Din Letopisețul lui Grigore Ureche: ...în 1523 "în luna lui aprilie, în cetatea Hârlăului, Ștefăniță Vodă au tăiat pre Arburie hatmanul, pe carile zic să-l fi aflat cu hiclenie". Așa a sfârșit Luca Arbore, unul din marii boieri ai lui Ștefan cel Mare, sfetnicul de seamă al lui Bogdan al III-lea, tutorele lui Ștefăniță Vodă.

Arhitectura

Mănăstirea este o ctitorie boierească, fapt evidențiat prin absența turlelor. Concepută și construită într-o formă simplă, pornind de la ideea unei biserici de tip longitudinal, construcția uimește prin marea sa stilizare.

În construcția ei se observă unele inovații arhitectonice și un echilibru deosebit al proporțiilor. Este construită din cărămidă și piatră extrasă de la carierele din zonă. Are un plan dreptunghiular la exterior, fără turlă. Pornind de la ideea unei biserici de tip longitudinal, silueta elegantă a construcției este accentuată prin prelungirea în exterior, spre vest, a zidurilor laterale (cu cca. 2,5 metri) legate printr-un arc semicircular și unirea lor la partea superioară prin arcadă, obținându-se astfel un spațiu semi-deschis ce apare pentru prima dată în arhitectura moldovenească. Această nișă exterioară de pe fațada vestică constituia, se pare, lăcașul clopotelor. Intrarea este poziționată pe partea laterală sudică a construcției.

În interior, biserica are un plan fals-trilobat, absidele fiind două nișe arcuite în grosimea zidurilor laterale. Meșterii hatmanului Arbore au realizat pereți drepți, cu imense suprafețe netede, au introdus calote în naos si pronaos, eliminând semicilindrul inițial. Arcadele joase, fără spirale, pantele și sistemul de arce modovenești conferă bisericii proporții elegante, dovedind o construcție de valoare.

Din mobilierul paraclisului nu s-a păstrat mare lucru, în schimb chivotul de mormânt al ctitorului mănăstirii, hatmanul Luca Arbore, ucis din porunca lui Ștefăniță Vodă în anul 1523. Situat în pronaos, chivotul este considerat cel mai valoros însemn funerar de stil gotic din Bucovina.

Pictura

După 38 de ani de la ridicarea bisericii, în anul 1541, la inițiativa Anei - sora boierului Arbore - se va realiza ansamblul de pictură exterioară și interioară.

Frescele interioare și exterioare sunt realizate, la cererea urmașelor Hatmanului Arbore, de către meșterul moldovean Dragoș Coman din Iași, în 1541. Acesta nu este un cleric, ci un exponent al lumii laice. Acest lucru transpare din spontaneitatea picturii, din transparența culorii, aidoma unei acuarele, din construcția siluetelor, care au uneori gesturi și atitudini necanonice. Prin Mănăstirea Arbore, Dragoș Coman introduce în pictura bisericească unul dintre cele mai laice monumente de artă moldovenească.

Ceea ce impresionează în mod deosebit în pictura bisericii este calitatea ei decorativă, coloritul cald și luminos, ritmul și eleganța extremă a siluetelor. Frescele interioare sunt remarcabile prin arta portretului: tablourile votive din pronaos și naos (care înfățișează pe ctitor și familia sa, în două ipostaze), portretul Fecioarei Maria, al împăratului Constantin cel Mare etc. Din păcate, pictura interioară a fost serios afectată în secolele XVII-XVIII, când edificiul a rămas fără acoperiș.

O mare parte a picturii interioare se vede însă suficient de clar. Sfinții și sfintele (în pronaos) au adesea nimburile în relief și aurite, semn al opulenței caracteristice fruntașilor feudalității locale, chiar într-o perioadă de permanente conflicte cu Poarta Otomană. Se ramarcă tema din interiorul bisericii, Cavalcada împăratului Constantin, zugrăvită la vedere, pe peretele de vest al pronaosului, și Marea rugăciune de la absidă, care invocă simbolic victoria împotriva Porții. Compoziția dă nota specifică picturii murale din Bucovina. Printre sfinții zugrăviți figureză "Ioan cel Nou", iar în fruntea lor, caz unic în iconografia bizantină, împărații Constantin și Elena, considerați, după cum se știe, printre protectorii Moldovei.

Pictura exterioară cuprinde scene populate de numeroase personaje în continuă mișcare. Culorile vii, armonios îmbinate, degajă multă căldură. Artistul, cu o viziune nouă față de înaintași, reușește o sinteză îndrăzneață între elementele orientale și occidentale, bine integrată totuși în tradiție. Inovator, pictorul găsește unele soluții proprii de fluidizare a mișcării personajelor, evidente în scena Judecății de Apoi. Se observă și influențe ale picturii murale din tările catolice: apărătorul de moarte, Cristofor, zugrăvit cu pruncul Iisus pe umăr, printre sfinții martiri, în Cinul de pe absidă, este o imagine unică și neobișnuită pentru Moldova.

Decorul fațadei de apus sta mărturie pentru geniul pictorului: în marea cavitate, unde se fac de obicei pomeni și parastase, întregul perete este pictat cu un ansamblu de miniaturi, considerat cel mai bine realizat din toată pictura epocii Ștefan cel Mare - Petru Rareș. Apar aici Adam arând, Eva torcând (în Geneză), Ospățul Sfântului Gheorghe, cu mesenii așezati și cu spatele la pridvor (amplasament străin bizantinismului, introdus de Renașterea italiană). Personajele au o mișcare firească, "trăiesc" evenimentul. Artistul se dovedește curajos: la trecerea de pe un zid pe altul, așează capul balaurului într-o scenă și coada în alta (aducerea balaurului). Pentru fond, pe lângă verdele întunecat, pictorul folosește și albastrul de Voroneț.

Pictura interioară a fost serios afectată în secolele XVII-XVIII, când edificiul a rămas fără acoperiș. Lucrări de consolidare și restaurare au fost efectute în anii 1909-1914, 1936-1937 și 1965-1970. În prezent se lucrează la restaurarea interiorului si exteriorului bisericii, acțiunea fiind sprijinită financiar de Lions Club Voreifel, în care s-a angajat cu entuziasm Doctorul Ioan T. Marcea, Director al Spitalului de Psihiatrie din Zülpich/Germania.

Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Arbore
http://www.manastiri-bucovina.go.ro/arbore.htm

Sus In jos
http://moldodava.forumz.ro
Adrian
Admin


Numarul mesajelor : 74
Varsta : 36
Localizare : Moldova
Data de inscriere : 18/10/2008

Biserica Arbore (judetul Suceava) Empty
MesajSubiect: Re: Biserica Arbore (judetul Suceava)   Biserica Arbore (judetul Suceava) Icon_minitime1Sam Noi 06, 2010 5:28 pm

Biserica Arbore (judetul Suceava) 95c555bf701b

Biserica Arbore (judetul Suceava) E4f49289dedc

Biserica Arbore (judetul Suceava) C82849d86b37

Biserica Arbore (judetul Suceava) A2ae0fe3efa8

Biserica Arbore (judetul Suceava) E35239d8bcf3

Biserica Arbore (judetul Suceava) E701f7f4c24d

Biserica Arbore (judetul Suceava) F2c9f26417cb

Biserica Arbore (judetul Suceava) 6629ea596f23

Biserica Arbore (judetul Suceava) 2df563f62c23

Biserica Arbore (judetul Suceava) 628530c10693
Sus In jos
http://moldodava.forumz.ro
 
Biserica Arbore (judetul Suceava)
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
1359 :: Urbanismul si ruralismul medieval :: Arhitectura civila-
Mergi direct la: